Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Πολιτικός πολιτισμός και υπερβολή

Πολιτικός πολιτισμός Καραμανλή. Πολιτική γενναιότητα ο λόγος του απέναντι από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. H μόνιμη διάθεσή μας για υπερβολή.

Η στήριξη του Καραμανλή στην Κυβερνητική πολιτική, αν δεν αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό τέχνασμα, είναι περισσότερο ένδειξη ταπεινότητας, παρά γενναιότητας. Πως θα μπορούσε να μην είναι κανείς συναινετικός και κατευναστικός όταν τα ταμεία, τα οποία βρήκε άδεια η Κυβέρνηση, τα έχει αδειάσει ο ίδιος; Δεν θα ήταν γραφικότητα να κάνει κανείς επιθετικές δηλώσεις νέα Κυβέρνηση που κερδίζει σήμερα τόσο μεγάλο ποσοστό αποδοχής από την κοινωνία; Η κριτική για την κριτική, όπως κάνει για παράδειγμα το ΚΚΕ, είναι ανεπίκαιρη και ο κύριος Καραμανλής φαίνεται να το έχει καταλάβει. Αυτό λέγεται λογική, όχι γενναιότητα, όχι πολιτικός ηρωισμός.

Φυσικά θα μπορούσε κανείς να θέσει ως αντεπιχείρημα ότι η συναινετική πολιτική είναι δείγμα πολιτισμού, είναι δείγμα καλής πρόθεσης και ότι η δημοκρατική αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να συμβάλλει στο ομαλό κλίμα που επικρατεί από τις εκλογές και μετά. Είναι αλήθεια. Η απαλλαγή της πολιτικής από τις κομματικές παροπίδες και από την πολιτική χαιρεκακία, σίγουρα είναι ένα ευχάριστο βήμα. Είναι ένα λιθαράκι στον διάλογο επιτέλους με δύο συνομιλητές και όχι, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα με δύο ομιλητές και χωρίς ακροατή. Είναι όντως βασικό αλλά συνάμα έπρεπε να είναι αυτονόητο.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. και ο Κ.Καραμανλής αντιμετωπίζουν από αυτή τη σκοπιά τα πράγματα. "Ειλικρίνια" ονόμασαν την εξαγγελία των αντιλαϊκών μέτρων προεκλογικά, "ευθύτητα" την παρουσίαση των άδειων ταμείων και την πτώση της ανάπτυξης της χώρας από το 4% στο πλην, "ηρωισμό" την πολυαναμενόμενη παραίτησή του. Το να είναι κανείς ειλικρινής, ευθύς και ήρωας, προϋποθέτει κι άλλες αρετές εκτός από την ομολογία των σφαλμάτων του, των οποίων μάλιστα είναι υπό αμφισβήτηση η αθωότητά τους. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει στον Καραμανλή είναι η ικανότητά του να κερδίζει την υποστήριξη όλων των συνεργατών του και αν όχι να βγαίνει σχεδόν αλώβητος από τις διαδικασίες, τουλάχιστον να πέφτει πάντα στα μαλακά.

Καλλιρόη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου